Bir milyon yılda oluştuğu tahmin edilen ve oluşumları halen devam etmekte olan makarna sarkıtları ve zengin damlataşlarını içerisinde barındıran Zeytintaşı Mağarası, Serik ilçesinin 15 km kuzeyinde bulunan Akbaş köyünün Gökçeler Mahallesi’nin güneydoğusunda Zeytinlitaş Tepesi’nin güney yamacında yer alır.
Zeytintaşı Mağarası’nın en büyük özelliği iki kattan oluşması ve oluşumunun hala devam ediyor olmasıdır. Özellikle mağaranın her kesiminde gelişen ve boyları 5 cm ile 70 cm’yi bulan makarna sarkıtlar Zeytintaşı Mağarası’nın karakteristik şeklidir. Oluşumu devam eden bu büyüklükteki sarkıtlara ülkemizde her mağarada rastlamak mümkün değildir. Bu sarkıtlar yıl içerisinde uçlarından 0,5 mm ile 1 mm arasında kristalize olarak büyümektedirler. İnce olan sarkıtların bir metresi 200 yılda oluşmaktadır. Bu nedenle sarkıtların içinden su akmakta veya damlamaktadır. Yapı itibariyle su akışından ve kimyasal özelliğinden dolayı mağara kirlenmemekte ve doğal güzelliğini kendisi korumaktadır. Mağara; içinde oluşumu devam eden sarkıt, dikit ve sütunlar her türden bozulmamış zengin damlataşları ile kaplıdır.
Yıllık ortalama 10.000 kişinin ziyaret ettiği Zeytintaşı Mağarası’nın açılış ve kapanış saatleri müzelerin statüsüne paralel olarak uygulanmaktadır.