Pisidia bölgesi kentlerinden olan Ariassos, Antalya’nın 50 km. kuzeyinde, Antalya kıyısını kuzeydeki Anadolu platosuna bağlayan boğaz olan 924 m. yükseklikteki Çubuk Beli’nin batısında, Akkoç köyüne 1 km. mesafede bulunmaktadır.
Kentin resmi kuruluş yılı, Manlius Vulso’nun seferi ve Apameia Barışı’yla bağlantılı olarak M.Ö. 189/188 yılıdır. Strabon’da kentin adı ‘’Aarassos’’ şeklinde ve bir Pisidia kenti olarak geçmektedir. Coğrafyacı Ptolemaios, kenti Kabalia Bölgesi’nde saymaktadır. Kent, M.Ö. I. yüzyıldan Gallienus Dönemi’ne (253-267) kadar sikke basımına devam etmiştir. Hierokles tarafından kent, Geç Antik Dönem’de Pamphylia Eyaletinde gösterilmektedir. 12. yüzyıla kadar Notitia Episcopatum’da Pamphylia II Bölgesi’nin piskoposluğu olarak adlandırılmaktadır.
Diğer Pisidya kentleri ile birlik içerisinde olan Ariassos, Roma Dönemi’nde yollarının inşa edildiği bir geçit olarak yer almaktaydı. Yüzeyde yapılan araştırmalarda Kalkolitik döneme ait bir adet taş balta, klasik döneme ait seramik parçalarının çok az olarak bulunmasına karşılık mimari olarak Hellenistik dönemden önceye giden hiçbir yapı kalıntısına rastlanmamıştır. Bizans döneminden sonra kentte yaşam sona ermiştir.
Ariassos kent planı incelendiğinde, doğudan batıya doğru ilk önce bir nekropol alanı, şehir surlarının güney köşesi ve sivil yapılar, şehir kapısı, kapıdan batıya doğru uzanan olası bir sütunlu cadde, bu caddenin kuzey tarafında esas kent yerleşimi, batısında yine bir nekropol alanı yer almaktadır. Kent doğu-batı doğrultusunda uzanan bu caddeye paralel olarak kuzey yamaçta oluşturulan teraslar üzerine yerleştirilmiştir.