Nisa, Kaş’ın 35 km. kuzeyinde, Sütleğen Köyü’ nde, Sinekçi Beli denilen geçidin yanında, Meryemlik denilen yerdedir. Bazı kaynaklarda Nisa, bazılarında ise Neisa adıyla yer alır. Aydın ilinin sınırları içerisindeki Nysa Antik Kenti ile karıştırılmamalıdır. Aydındaki antik kente nazaran bu biraz daha küçük bir antik kenttir.

Nisa, Luwi veya Lykçe dilinde gelmiş ibir sözcük olup anlamı anlaşılamamıştır. Hellence de de bir anlamı yoktur.

Nisa’dan Antik Çağ tarihçileri söz etmemişlerdir. Bundan da antik çağ’da önemli bir kent olmadığı anlaşılmaktadır. Hellenistik çağda sikke basmasından ötürü ilk kez adını duyurmuştur.

Kentin surları kaba bir işçilikle yapılmış olup çok iri taşlardan örülmüştür. Güney bölümünde kemerli bir temenos kapısı görülmektedir. Nisa’dan günümüze ulaşan diğer yapılar arasında bir yamaca yaslanmış olan 700-800 kişilik Roma döneminde yapılmış olan cavea’sı oldukça iyi durumda olan bir tiyatro vardır. Agora’nın stoası tiyatronun üst sırasının ucuna bitişik olup Hellenistik çağ işçiliğini yansıtmaktadır. Stadion’a gelince, birkaç oturma sırasından başka bir şey kalmamıştır. Sağda solda ise lâhitler görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir